dinsdag 17 januari 2012

De cliënt in beeld

Het betreft een man, inmiddels 55 jaar, die regelmatig met justitie in aanraking komt.

Het beeld van deze man is als volgt;

Geboortedatum: 01-01-1957
Gezinssituatie: Vader, moeder en een jonger zusje.
Betrokkene is nooit getrouwd.

Wanneer ik bij hem kom vertelt hij dat hij na al die jaren wel eens ‘klaar is met dat criminele gedoe’. Ik vraag hem wat hem daartoe motiveert.
''Ik ben nu 55 jaar, detentie in en uit, het wordt tijd om mijn leven op te pakken zoals ieder ander''.

Dat is nu precies waar de schoen wringt. Deze persoon is dusdanig beïnvloedbaar, dat hij bovenstaande waarschijnlijk niet waar kan maken. Zijn vader is een bekende binnen justitie en eveneens het grote voorbeeld van beschreven persoon, die ik vanaf nu Mark noem.

Mark is zwakbegaafd <79 en is bang dat hij in de ogen van zijn vader niet goed genoeg is. Hij doet dan ook alles om in de smaak te vallen bij zijn vader. Hierdoor is er ernstige verslavingsproblematiek ontstaan bij Mark. Hij deed overal aan mee, waar zijn vader ook aan meedeed. De vader van Mark is een bekende drugsdealer en zelf grootgebruiker van diverse soorten drugs. Voor de ‘gezelligheid’ namen Mark en zijn vader regelmatig drugs en onder het motto ‘je moet weten wat je verkoopt’.

Mede door dit drugsgebruik is Mark grensoverschrijdend gedrag gaan vertonen en heeft hij diverse psychoses meegemaakt. Daarnaast ging hij inbraken plegen, geweldpleging, zorgde hij voor (geluids)overlast en deed alleen wat hem goed dunkte of waarvan hij dacht dat zijn vader het goed zou vinden. Tijdens een psychose heeft hij zijn vader en moeder aangevallen, omdat hij dacht dat ze informanten waren bij de politie en dat zijn ouders hem zouden ‘verlinken’.

Nu hij in detentie verblijft, is hij begonnen met afbouwen van drugsgebruik en hij is inmiddels zo goed als clean. Nu hij niet meer afhankelijk is van drugs, lijkt hij te beseffen dat hij op deze manier niet verder kan komen in de maatschappij. Echter, zijn zwakbegaafdheid leidt er toe dat hij erg beïnvloedbaar is en medegedetineerden zien hierin de kans om hem als loopjongen te gebruiken. Hij wordt onder druk gezet om drugs te verhandelen, zodat de dealers zelf buiten schot blijven. Omdat Mark zelf niet in staat is om voor zich zelf op te komen, draagt er aan bij dat hij zich als loopjongen laat gebruiken. Bang dat hem iets wordt aangedaan als hij niet doet wat er van hem gevraagd wordt. Het personeel houdt dit alles goed in de gaten, maar zolang Mark beweert het vrijwillig te doen, is er weinig tot geen bewijs.

De wil is er wel, maar hij is niet sterk en intelligent genoeg om te doen wat hij daadwerkelijk wil gaan doen; stoppen met criminele activiteiten. Zijn vader speelt nog een grote rol in zijn leven en komt dan ook regelmatig op bezoek.

Ik hoop, als hulpverlener, dat dit de laatste detentie is van Mark. Maar mijn verstand zegt me dat hij binnen no-time weer terug zal zijn als hij na detentie weer bij zijn vader gaat wonen. Met alle gevolgen van dien…

Geen opmerkingen:

Een reactie posten