vrijdag 16 december 2011

Column: "Bonje met de buren"

Wie wil er nou een gestoorde gek als buurman?
Ik heb zelf recentelijk een situatie als deze meegemaakt. De woonvoorziening waar ik werk zou al acht jaar geleden al verhuizen van een oud vervallen ‘hok’ naar de bewoonde wereld, oftewel: een prachtig appartementencomplex midden in een nette woonwijk.

Gevolg: jaren van protest door de toekomstige buurtjes. Er werd al gauw duidelijk dat men niet staat te springen om buurman Piet die door zijn bipolaire stoornis helaas niet zelfstandig kan wonen. Of buurman Kees die door de adhd wat kan stuiteren en af en toe zijn jointje nodig heeft.

‘’Gevaarlijke gekken’’, ‘’moordenaars, verkrachters en pedofielen’’, de meest uiteenlopende stempels en vooroordelen zijn voorbij gekomen. En dat terwijl het hier alleen nog maar gaat om een woonvoorziening voor mensen met die bekende Double Trouble. Ze hebben inderdaad problemen, een psychiatrische ‘stempel’, vaak ook nog een verslaving en moeite om zich zelfstandig staande te houden in de maatschappij. Diezelfde maatschappij die ze het liefste in dat vervallen hok laat in plaats van ze te leren kennen en ze een kans te geven om er weer bij te horen.

Want wees eerlijk, de mensen die ik in mijn werk tegenkom hebben vaak nog weinig of soms zelfs niks. Contacten zijn verwaterd, schulden zijn gemaakt, ouders en kinderen zijn niet meer in beeld en alle bezittingen passen in een paar verhuisdozen. Verhuisdozen die ze dan toch eigenlijk mogen gaan inpakken… Na jaren van onderhandeling is de buurt akkoord, protest is opgegeven en er is een plek voor deze mensen, een kans op wat aangenamer leven, een prachtig appartement in plaats van die tien vierkante meter om te wonen en een douche en toilet waar je 21 buren ook gebruik van moeten maken…
Maar hoe zal het zijn om te gaan wonen op een plek waar je zó ongewenst was, waar men er niets eens over dacht om iets toleranter te zijn, zich iets meer te verdiepen en iets verder te kijken dan de vooroordelen..

Want als je Piet of Kees leert kennen had het net zo goed je buurman kunnen zijn….

1 opmerking:

  1. Prima column...de stukken die onderstreept zijn doen vermoeden dat er een link aan gekoppeld is; dit blijkt niet zo te zijn of werkt niet helemaal.
    De dubbele diagnose is voor deze mensen niet alleen hun beperking, maar zoals je het hier ook omschrijft nog meer de stempel die de buitenwereld hen geeft.

    Groet Linda Schonewille

    BeantwoordenVerwijderen