woensdag 14 december 2011

Boek Recensie: Double Trouble

In het boek "Double Trouble" verteld Anneke van Dijk het verhaal van haar zoon Emiel: Emiel is geboren met zuurstof te kort en, wat later blijkt een hersenvliesontsteking. De jeugd van Emiel verloopt vanaf het begin af aan al moeizaam, hij is druk en onhandelbaar, heeft moeite met sociale contacten en wordt in verschillende instellingen opgenomen maar steeds weer nieuwe onderzoeken plaatsvinden. In eerste instantie wordt de diagnose ADHD vastgesteld bij Emiel, later blijkt dat hij schizofreen is. De zorgen rondom Emiel en de niet goed verlopen jeugd van Anneke zelf zorgt ervoor dat zij zich niet begrepen voelt door de instellingen en er steeds minder vertrouwen in krijgt. Wanneer Emiel 16 wordt gaat hij begeleid wonen. Emiel staat erg wantrouwend tegenover instanties en de ‘bemoeizorg’ en begint steeds verder te ontsporen. Dan ontdekt hij dat alcohol en drugs ‘de herrie in zijn hoofd’ weg halen en krijgt hij naast zijn psychische problemen ook te maken met verslavingsproblemen. Emiel krijgt psychoses en komt in aanraking met justitie. Emiel ondervindt periodes waarin het goed met hem gaat, hij heeft werk, een vriendin en wordt vader van een zoon. Toch vervalt hij telkens weer in zijn oude gedrag.

Anneke beschrijft in haar boek de zorgen over zoon, daarnaast verteld zij over de moeizame contacten tussen familie en hulpverlening, vooroordelen van instanties en de bureaucratische organisatie van de zorg. Voor ouders met (soort) gelijke problemen zal het een boek vol herkenning kunnen zijn waar zij ook steun uit kunnen halen. En voor hulpverleners kan het een verhaal zijn die als eye-opener kan werken wat betreft inzicht krijgen in de moeilijke positie van ouders die kun kind bij een instelling moeten achterlaten. Het is interessant om te lezen hoe een moeder strijd voor het welzijn van haar kind. Wel is te merken dat het boek niet door een schrijfster geschreven is, dit maakt dat de opbouw niet helemaal lekker in elkaar steekt en er veel herhaald wordt. De herhaling kan voor de lezers voor wat irritaties zorgen, maar het onderwerp is interessant genoeg om het boek uit te lezen.

Titel: Double Trouble
Auteur: Anneke van Dijk

1 opmerking:

  1. Hoi,

    Ik was aan het Googellen en kwam je site tegen. Ik heb hem ook in een blog vermeld staan en een website ervan www.double-trouble.info en een link in http://anncreatief.blogspot.nl/. Ik ben erg benieuwd of je er wat aan heb gehad
    Liefs Anneke van dijk

    BeantwoordenVerwijderen